top of page

Dagelijks Arbeidsrecht

Ontslag op staande voet blijft niet in stand na diefstal

Instantie

Gerechtshof Den Haag

​

Datum uitspraak

24-12-2019

​

Zaaknummer

200.246.013

Rechtsgebieden

Arbeidsrecht

​

Datum publicatie

07-01-2020

​

Soort procedure

Hoger beroep

Feiten van de zaak

​

De medewerkster is werkzaam bij een winkel op basis van een arbeidsovereenkomst. Zij is een alleenstaande moeder en heeft de zorg voor vier kinderen. Een van de kinderen is verstandelijk gehandicapt.

​

Tijdens een uitgangscontrole zijn in de tas van de medewerkster producten aangetroffen die niet waren aangeslagen op de kassa op haar personeelsnummer, zodat de kosten niet konden worden verrekend met haar salaris. Het betrof vijf chocoladeletters en één pak spritskoekjes.

 

De beveiligingsmedewerker heeft de vestigingsmanager gebeld en gevraagd wat te doen. De vestigingsmanager gaf opdracht de producten in de winkel terug te leggen en gaf aan dat hij de volgende ochtend verder met de medewerkster zou praten.

​

Tussen 8:00 en 8:30 uur heeft zij gesproken met de vestigingsmanager. Die heeft haar na het gesprek geschorst. Later is de medewerkster met een brief en e-mail op staande voet ontslagen.

​

Beslissing

​

Bij een ontslag op staande voet moet de dringende reden onverwijld aan de werknemer worden meegedeeld.

 

Naar het oordeel van het hof is er voortvarend gehandeld. Gezien het feit dat in die week Eerste en Tweede Kerstdag zaten. Het kantoor was immers door weekend en feestdagen vier dagen gesloten. Dus het ontslag is onverwijld gegeven.

​

Verder moet er een dringende reden zijn voor het ontslag op staande voet. Hierbij moet er ook rekening worden gehouden met de persoonlijke omstandigheden. De medewerkster heeft aangevoerd dat zij nooit de bedoeling heeft gehad de producten te ontvreemden. Zij had de boodschappen op de kassa willen aanslaan – zoals zij ook eerder altijd heeft gedaan – maar is dat vanwege de stress en de drukte in de winkel op die dag per ongeluk vergeten.

​

Zij was die dag met haar verstandelijk gehandicapte dochter urenlang in het ziekenhuis voor onderzoek, alwaar zij te horen had gekregen dat haar dochter plotseling doof is geworden.

​

Verder stelt het hof vast dat de goederen een betrekkelijk geringe waarde vertegenwoordigen; de chocoladeletters waren overgebleven van de periode rond Sinterklaas en de spritskoeken kostten slechts enkele euro’s.

​

Het hof acht onder deze omstandigheden een ontslag op staande voet (met alle gevolgen van dien voor de medewerkster) een te zware sanctie. Het ontslag kan daarom geen stand kan houden.

​

Het hof verklaart voor recht dat het aan medewerkster verleende ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is gegeven. Ook moet er een billijke vergoeding van € 3.397,84 aan de medewerkster worden betaald. Ten slotte moet het verschuldigde loon aan de medewerkster worden betaald.

​

Uitspraakhttp://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHDHA:2019:3370

Aanbevolen Uitspraken

blue-and-silver-stetoscope-40568.jpg

Aanrijding tussen automobiliste en fietser

blue-and-silver-stetoscope-40568.jpg

Automobiliste krijgt groot deel van haar schade vergoed

blue-and-silver-stetoscope-40568.jpg

Werkgever niet aansprakelijk voor val van ladder

bottom of page